Terence McKenna – Dreaming Awake at the End of time 3/3

Terence McKenna – Dreaming Awake at the End of time 3/3

Honnan tudjuk, mi valódi?

Platón úgy fogalmazta meg, hogy: a jó, az igaz és a szép. Mi a jó? Ez egy trükkös kérdés… Mi az igaz? Ez, ha lehet, még trükkösebb? Mi a szép? Ezt könnyű megkülönböztetni. Pusztán az ízléseden múlik. Ha nincs ízlésed… Isten irgalmazzon neked!  Az álom metafora alapja a tudatos választással kapcsolatban: a szépség.

Minden ember, aki alkotása folyamatának csúcsán van, tisztában van az álmaival és rengeteget merít belőlük.
Nem a jó és nem az igaz felé érdemes tájolni az ember megérzéseit. Nem azért, mert ezek rossz dolgok, hanem mert túlságosan megfoghatatlanok. A szépség mindenki számára saját ízlésének evidenciája.

A virtuális valóság fogalmának megjelenése újkeletű, létezése azonban ősi. A beszélt nyelv az eredendő kód, amivel a virtuális valóság „meghekkelhető”. Gyerekeknek mesét mondani a tábortűz körül előidézi bennünk azt az állapotot, amikor a lángokba tekintve a szavak bennük képekké változnak. Ez maga a virtuális valóság.

Mikor az ember meghal, a fizikai világ terheitől nem egy üres semmi váltja meg (ang.: being freed). A szabadság egy olyan világba röpít, ahol a művészet kötelezettség. Bármit jelentsen is az alkotás folyamata, a folyamat tudatos kell, hogy legyen.

Annak az elenyésző 1%-nak, akik az emberiséget kontrollálni próbáló, törtető százmilliók működtette gépezetben élnek, és képesek a tudatos alkotás folyamatára, a kötelezettsége mérhetetlenül hatalmas. És ez egy közhely, de említése ebben a koncepcióban elkerülhetetlen: a szabad választás képessége óriási felelősséggel párosul.

Az előadás első részének zárógondolatát McKenna olyannyira szép mondatban fogalmazza meg, hogy bűnnek érzem nem leírni eredeti nyelven:

„The simultaneous project of awakening, and the simultaneous project of entering deeper into the dream for the purpose of cultivating, evoking, experiencing, remembering, transmitting and communicating beauty – which feeds back into the awakening process… Otherwise the awakening will be traumatic and demoralizing.”

Az ébredés, és ezzel egyidejűleg az álmokban való mélyebb elmélyülés, folyamatának célja a szépség művelése, felelevenítése, tapasztalása, az emlékezetben való megőrzése, átadása és közvetítése, miközben mindezt a tevékenységet – és a belefektetett energiát – visszaforgatjuk az ébredés folyamatába. Máskülönben az ébredés traumatikus lesz és demoralizáló.